Thank you for joining us! See you in 2023 // Werchter Boutique
Thank you for joining us! See you in 2023 // Werchter Boutique

Werchter rocks green

(update: 14.06.2022)

Een festival organiseren heeft een impact op het milieu. Wij zijn ons daar zeer van bewust. Al vele jaren zetten wij ons in om de festivals in Werchter op een meer duurzame manier te organiseren. Toen Yourope, de vereniging van Europese festivals, in het seizoen 2006/2007 hun Green ’n Clean programma met richtlijnen voor groenere festivals lanceerde, mocht Rock Werchter het bijhorende label meteen in ontvangst nemen. Groener ondernemen moet. Groenere festivals zijn realiseerbaar. We leggen onszelf duidelijke doelstellingen op. We sluiten aan bij het Green Nation charter. Het hoofddoel daarvan is de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 50% te verminderen. Stap voor stap gaan we naar opnieuw meer duurzaamheid. Ook in 2022 nemen we nieuwe initatieven. Werchter rocks greener in acht concrete stappen:

Actie #1: reis wijs

met trein en bus
​Kom je naar Rock Werchter? In samenwerking met de NMBS en De Lijn, wordt elke ticketkoper een gratis e-treinbiljet aangeboden. Goed voor heen en weer naar Rock Werchter met trein en bus. Festivalgangers reizen met de trein naar het station van Leuven of Aarschot. Pendelbussen van De Lijn brengen hen van daaruit naar Werchter. De vloot van De Lijn kleurt elk jaar groener. 

NIEUW: De Rock Werchter Nachttrein. Ook wie maar één dag naar Rock Werchter komt, kan nu met het openbaar vervoer heen én terug reizen. Na afloop van elke festivaldag rijden er vanuit station Leuven 2 nachttreinen. Eentje met bestemming Mechelen – Antwerpen, een andere met bestemming Brussel – Gent Sint-Pieters. Meer info hier.

Tijdens Werchter Boutique en TW Classic kunnen festivalgangers -tegen een kleine vergoeding- ​ genieten van openbaar vervoer. De NMBS legt nachttreinen in na afloop van de dagfestivals. 

met de fiets
Festivalgangers, crew en vrijwilligers die in de wijde omgeving wonen, moedigen we aan om met de fiets naar Werchter te komen. De fiets kan vlakbij het Festivalpark veilig en gratis gestald worden in een van de KBC fietsstallingen. Nog een slimme oplossing: ​ de park & bike parkings, ​ gelegen op fietsafstand van Werchter. Festivalgangers parkeren er gratis de wagen. Het laatste deel van het traject naar Werchter wordt met de (meegebrachte) fiets afgelegd.

carpool
Toch met de auto? Kies dan voor de gezelligste oplossing en carpool naar Werchter! Ook onze crew en vrijwilligers roepen we actief op om samen te rijden.

Actie #2: verklein de afvalberg

minder afval produceren
Dit is een werk van samen. Eten serveren we op bordjes van karton, plastic rietjes zijn al jaren gebannen. In onze apero-zones, de hospitality ruimtes en backstage serveren we dranken in glas. Voor crew en vrijwilligers en artiesten zijn er waterpunten met gekoeld kraantjeswater. Leveranciers en sponsors worden aangemoedigd om verpakkingsmateriaal te verminderen. Gadgets die uitgedeeld worden zijn recycleerbaar. ​
​​
meer inzamelen
Dranken in het Festivalpark worden geserveerd in rPET bekers en dito flesjes. Die zijn niet herbruikbaar, wel recycleerbaar. Wij zamelen, mede omdat we in ons containerpark nog nasorteren, zeer zuivere fracties in. ​ Samen met onze drankpartners AB Inbev, Coca-Cola en Spadel schrijven we een verhaal dat duurzaam en verantwoord is. We sluiten we de cirkel: de ingezamelde rPET bekers en flesjes worden tot nieuwe rPET verwerkt die opnieuw door de drankenpartners gebruikt wordt. Met onze initiatieven willen we tegemoet komen aan de vereisten van de Vlaamse regelgeving. Die bepaalt dat eventorganisatoren ofwel herbruikbare bekers gebruiken of 95% van hun recycleerbare bekers moeten inzamelen voor recyclage. 

NIEUW: Jarenlang was het 20 bekers voor 1 drankbon. We scherpen aan. Wie 15 bekers en/of flesjes naar een recyclagepunt brengt, krijgt in ruil 1 drankbon. Ook breiden we ons eco-team uit, plaatsen we nog meer én betere vuilbakken

meer recycleren
Van papier, over rPET bekers, van allerhande folies tot resten van etenswaren. In het Festivalpark wordt afval selectief ingezameld. Zichtbaar zijn de vuilbakken op het terrein maar het gaat veel verder dan dat. Samen met SUEZ environnement, specialist in duurzaam afvalbeheer en -recyclage, maken we werk van afvalsortering en -recyclage. We delen een visie waarin het afvalbeheer niet eindigt bij louter en alleen de ophaling en de afvoer. Het sorteerproces op het terrein in functie van recyclage is minstens even belangrijk. Het staat centraal in een circulair model dat afval een nieuwe bestemming als secundaire grondstof geeft. In 2019 haalden we samen, over alle festivals en evenementen heen, in totaal 1,6 ton folie, 9,2 ton bierbekers, 15,7 ton PMD (vooral PET-flesjes) en 19,5 ton papier en karton op. De PP bekers, PET-flesjes, folie, papier- en karton werden gerecycleerd. Het restafval gebruikt als brandstof in (afval)energiecentrales, levert stroom aan vele gezinnen.

focus camping
Het is geen geheim. We zouden onze kampeerterreinen graag in nette staat zien op maandagmiddag na afloop van Rock Werchter. Elke kampeerder krijgt bij aankomst een restafval- en PMD-zak. ​ Volle zakken kunnen afgeleverd worden in de verschillende afvalpunten. Wie nood heeft aan een extra zak krijgt die op eenvoudig verzoek. ​ Bijzondere aandacht is er voor de tenten. Elk jaar weer zijn er die achtergebleven tenten. De gemiddelde tent weegt 3,5 kg en is voornamelijk gemaakt van…plastic. ​ Festivalgangers kunnen positief actie ondernemen en hun eigen ecologische voetafdruk verkleinen door hun tent mee naar huis te nemen en deze te hergebruiken. Voedseloverschotten kunnen de kampeerders op The Hive schenken aan de Voedselbanken. In elke comfortzone wordt een inzamelpunt ingericht. In 2019 werd 3,5 ton voedsel ingezameld. 

Actie #3: ga voor meer herbruikbare energie

Bijzondere aandacht is er voor het stroomverhaal. ​Met de aanleg van het landschapspark kreeg het Festivalpark een hoogspanningscabine. Onder andere een groot deel van de backstage draait vanaf de eerste dag van de opbouw op groene stroom van lokale energieopwekkers. We zetten maximaal groen netstroom in. Dieselgeneratoren zijn echter niet verdwenen.​ Er zijn er minder dan ooit. De dieselgeneratoren worden ook slimmer gebruikt. Door ze in powerplants te verenigen is er minder vermogen nodig. Het brandstofverbruik wordt bijgevolg kleiner. Meer besparen doen we door het plaatsen van hoogrendementsverlichting. Moeilijk bereikbare zones waar niet permanent nood is aan stroom rusten we uit met hybride oplossingen. Samen met partner The Powershop onderzoeken we permanent welke duurzamere middelen ingezet kunnen worden. 

NIEUW: Onder andere Rock Werchter’s vierde podium The Slope draait volledig op lokaal opgewekte groene energie dankzij een samenwerking met energieplatform Bolt. Ook op The Hive gaan we samen met Bolt voor minder fossiele brandstoffen door de inzet van mobiele zonnepanelen en een batterij aangesloten op groene netstroom.

Actie #4: wees spaarzaam met water

De sanitaire faciliteiten werden in 2015 vernieuwd. Het Festivalpark is uitgerust met vacuümtoiletten, die verbruiken per spoelbeurt net geen liter water. Dat is een pak minder dan een gewoon toilet dat 5 tot 10 liter water per spoelbeurt verbruikt. Het sanitair afvalwater wordt in buffertanks opgevangen en naar Aquafin afgevoerd waar het gezuiverd wordt. 

WISTJEDATJE: ​ Aquafin is een energie-opwekker bij Bolt. Uit het slib dat overblijft na het reinigen van afvalwater wordt energie gehaald. Het slib wordt door verwarmde gistingstanks geleid waardoor er biogas ontstaat. Het methaan in dat gas wordt omgezet in groene elektriciteit en voorziet lokale huishoudens van stroom via energieplatform Bolt.

Actie #5: koop lokaal en duurzaam

We kiezen voor de duurzame oplossing. ​ We gaan voor lokaal als dat kan. Artiesten stellen we graag lokale alternatieven voor bij speciale wensen op hun rider. ​ Cateringpartner Bevers & Bevers werkt grotendeels met Belgische leveranciers. Crew en vrijwilligers krijgen bij voorkeur lokale producten geserveerd. Ook voor non-food aankopen, kiezen we graag voor leveranciers uit de buurt. Onze merchandise draagt het fair wear label.

NIEUW: Lokaal en lekker primeren in onze Belgische pop-up keuken De Smaakfabriek. Met ingrediënten recht van de lokale boer, stelt curator Loïc Van Impe de beste gerechten samen. Lekker van bij ons is dit. Met de ondersteuning van VLAM.

Actie #6: innoveer

We blijven vooruitkijken en staan open voor nieuwe ontwikkelingen op vlak van duurzaamheid, afvalbeperking en energiebesparing. Zo zal er een kleine biovergister uitgestest worden in het Festivalpark dit jaar.

Actie #7: sensibiliseer

We sensibiliseren onze crew, leveranciers en festivalgangers. Onze Werchter Rocks Green campagne wordt via mailings, sociale media, mobiele app en on site via schermen en infoborden gedeeld. Samen maken we het verschil. 

Actie #8: rapporteer

Meten is weten. En dat is wat we gaan doen. Analyses en conclusies gieten we in een rapport. Dat stellen we later dit jaar voor. De learnings nemen we mee en vormen de basis voor toekomstige plannen richting nog meer duurzaamheid. 

Go Green, Rock Werchter!

Doen we het goed? Ja. ​
​Kunnen we beter? Zeker. ​
​Gaan we voor groene, duurzame festivals? Absoluut. ​
​We werken verder. We leren. We onderzoeken. ​
​Onze festivals moeten en zullen nog duurzamer zijn in de (nabije) toekomst. ​
​Dat is ons engagement.